Grenar och discipliner

Luftgevär

Image

Luftgevärsskyttet är en inomhusgren som skjuts på ett avstånd av 10 meter mot en 10-ringad tavla där 10:an är 0,5 mm stor.

Luftgevär är den största grenen inom gevärsskyttet i Sverige och utövas mestadels under vinterhalvåret (september - april), lokalerna ligger ofta centralt i samhället och är därför också lättillgängliga för alla.

Luftgevärsskytte är lämpligt för skyttar i alla åldrar och skjuts i både sittande och stående skjutställning. Det är lämpligt att börja i sittande skjutställning med stöd där barn, ungdomar och vuxna kan träna och tävla på samma villkor. För ungdomar och vuxna är det naturligt att gå vidare till att skjuta stående.

Geväret väger vanligtvis 5 - 5,5 kg och drivs med komprimerad luft eller kolsyra i en särskild tryckluftstub. Kalibern på luftgevärsammunitionen är 4,5 mm (.177) och kulan är tillverkad av bly.


Korthållsgevär

Image

Korthåll skjuts utomhus med ett skjutavstånd på 50 meter på en 10-ringad tavla där tian är 10,4 mm i diameter. Grenen har sin säsong under sommarhalvåret (maj - oktober) men det finns även inomhusbanor för träning under vintern.

Korthållsgevären väger 5,6 - 6 kg och är finkalibriga med en kaliber på 5,6 mm (.22 long rifle), patronerna är krutladdade med en kula av bly.


Långhållsskytte / PRS

Image

Långhållsskytte skjuts med den grundläggande idén att utmana skytten i förmågan att skjuta
med hög precision, under naturliga, varierande och utmanande förhållande i terräng och eller på
skjutbana.

Gevären som används har kikarsikten och en kaliber mellan .22 upp till 10,8 mm och delas in i olika klasser utifrån kaliber.

Inom Långhållsskytte finns två olika discipliner, ”Långhåll tavla” och ”Långhåll
figur”. Syftet är precisionsskytte på 10-ringad tavla, respektive fältskyttefigurer, med längre
avstånd i förhållande till tavla/figur, än inom traditionellt gevärsskytte.